Стани клиент

Вашата първа поръчка Ви очаква

Всеки наш клиент има създаден индивидуален потребителски профил с парола, от който може да достъпи до цялата гама от предлаганите ни артикули в уеб магазина. Вие можете да поръчате каквото пожелаете без значение от количеството. Рязаният цвят се предлага на връзки, а саксийните цветя на тарелки. Всяка една финализирана поръчка автоматично бива потвърдена и се привежда в процес на изпълнение. Всички артикули , които ще видите в уебшопа са реално количество, а не ценова листа. Всеки един закупен продукт автоматично се отделя за Вашия потребителски акаунт. Ако закупите продукт по погрешка до 1 час трябва да ни информирате, за да може да бъде нанесена корекция.

Поръчка

Всеки клиент може да пазарува до 150 евро и да заплати стоката до 5 дни от датата на фактурта , ако този срок е пресрочен акаунтът автоматично се деактивира и при следваща поръчка , клиентът трябва да предплати сумата за която има желания да пазарува. Ако желаете иска да пазарувате за по голяма сума от 150 евро, то трябва да направи предплащане Щом сумата пристигне в холандската фримена сметка то клиентът може да пазарува до сумата предплатена от него.За да видите предлаганите продукти, трябва да изберете една от посочените дати (най-близката възможна). Към този момент доставките ни започват всеки Петък, освен ако няма извънредна доставка свързана с празници (14 февруари, 8 март, 24 май, 15 септември). В случай на извънредна доставка - всеки един от клиентите ни бива уведомяван чрез viber или електронната поща.

Фактуриране

Всяка доставка е придружена с фактура, опаковъчен лист и CMR- траснпортен докумнет.Всеки клиент получава фактурата си до 2 дни след датата на натоварване на стоката от Холандия.Заплащането се извършва само и единствено по банков път.Flower Tower не начислява комисионна за покупката, обработката и доставката на цветята. Реалната цена, която ще заплатите е тази, която виждат в уеб магазина.

Доставка

Цялата стока се доставя до разпределителното депо за дадения регион, където български агенти се заемат с обработката на всички поръчки и ги разпределят по акаунти.В посочения ден клиентите могат да пристигнат в депото и да си получат поръчките заедно със съпровождащата ги документация.В случай на рекламация, моля не създавайте напрежение между Вас и българските ни агенти. Снимайте проблемната пратка и се свържете директно с нас. Нашата цел е да изградим прозрачни взаимоотношения с партньорите и клиентите си. Всяка една рекламация ще бъде разгледана и обсъдена с Вас.